Jangan biarkan keris pusaka ini terhunus dengan sendirinya....

Tuesday, April 5, 2011

SRA PAS rupenya yang pelajarnya didera

Adakah begini wajah ustaz tersebut setelah naik angin? Sekadar Hiasan
Inikah sikap ganas yang ditunjukkan oleh seorang Ustaz kepada pelajarnya? Kalau pun lah pelajar tu salah sekalipun, takkan sampai nak mendera. Apalah sangat pelajar tu tahu? Bukankah sewajarnya sebagai seorang ustaz yang berakal dan berilmu patut memberikan contoh yang baik.

Worst senario, kalau pun, budak tu bersalah panggil Ibubapa dan gantung dari sekolah sementara menanti siasatan. Tapi sehingga hilang nyawa seorang insan yang masih kecil dan mentah gara-gara seorang ustaz yang terlebih tinggi ilmunya, nilah padah yang ditanggung.


KANGAR: PAS Perlis memohon maaf kepada rakyat Malaysia berikutan kematian seorang pelajar tujuh tahun kelmarin yang dikaitkan dengan tindakan hukuman seorang ustaz di Sekolah Rendah Islam Al Furqan kelolaan parti itu di Jejawi dekat sini.

Pesuruhjaya PAS Perlis, Hashim Jasin, berkata pihaknya juga memohon maaf kepada guru berhubung peristiwa yang telah mencalar imej dan persepsi umum terhadap warga pendidik.

Saiful Syazani Saiful Sopfidee meninggal dunia di Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar kelmarin selepas dipercayai dipukul seorang ustaz yang juga warden asrama sekolah itu pada Khamis lalu ketika menyiasat kes kecurian.”Kejadian ini sesuatu yang amat memeranjatkan setelah lebih 25 tahun mengelola institusi pendidikan milik parti,” katanya selepas menghadiri persidangan Dewan Undangan Negeri Perlis di sini hari ini.

Hashim yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sanglang berkata, PAS Perlis berharap proses siasatan dan perbicaraan dilaksana secara rapi dan mendalam bagi menegakkan keadilan kepada semua pihak terbabit.

Pengerusi Lembaga Tadbir sekolah itu, Rus’sele Eizan, berkata pihaknya telah mengambil langkah sewajarnya bagi memastikan semua institusi pendidikan milik parti itu beroperasi dalam suasana pembelajaran yang selamat dan lancar.

Ketua UMNO Bahagian Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim, pula berharap sekolah agama rakyat seperti itu melantik hanya guru bertauliah bagi mengelak kejadian seumpama itu daripada berulang.“Setiap guru yang dilantik perlu melalui proses latihan perguruan meskipun mereka memiliki kelayakan akademik yang tinggi,” katanya. – BERNAMA

No comments:

Post a Comment