Jangan biarkan keris pusaka ini terhunus dengan sendirinya....

Monday, December 6, 2010

Assalamualaikum.Selawat dan salam keatas junjungan nabi Muhammad s.a.w,keluarganya & sahabatnya sekalian,semoga kita dirahmati ALLAH selalu, esok kita akan memasuki tahun baru Islam. Menjadi kelaziman sebahagian orang Islam, apabila berakhir bulan Zulhijjah yang memberi erti bermulanya tahun baru Hijrah, mereka melakukan satu upacara doa yang dikenali dengan ‘Doa Awal dan Akhir Tahun’

Para sholihin mengajarkan kita untuk berdoa ketika menjelang tahun baru islam. Dibawah ini disediakan doa akhir tahun dan awal tahun yang lafadznya cukup terkenal.
( sila tekan atas pic ni untuk baca dengan lebih jelas )
Bacalah doa ini tiga kali saat menjelang akhir tahun baru Islam, biasa dilakukan sesudah solat asar atau sebelum maghrib pada tanggal 29 atau 30 Dzulhijah. Dengan doa ini kita memohon ketika kita akan mengakhiri perjalanan tahun yang akan ditinggalkan ini akan mendapatkan ampunan dari Allah Swt. atas perbuatan-perbuatan yang dilarang oleh-Nya, dan apabila dalam tahun yang akan ditinggalkannya itu ada perbuatan-perbuatan yang diredhai oleh Allah Swt yang kita kerjakan, maka mohonlah agar amal soleh kita diterima oleh Allah Swt.

Doa Awal Tahun
Bacalah doa ini tiga kali saat kita memasuki tanggal 1 Muharam. Biasa dilakukan selepas maghrib atau pun sesudahnya. Dengan doa ini kita sebagai Mu'min memohon kepada Allah Swt. agar dalam memasuki tahun baru ini kita dapat meningkatkan amal kebajikan dan ketaqwaan.


Dan ini tahun baru benar-benar telah datang. Kami memohon kepada-Mu perlindungan dalam tahun ini dari (godaan) setan, kekasih-kekasihnya dan bala tentaranya. Dan kami memohon pertolongan untuk mengalahkan hawa nafsu amarah yang mengajak pada kejahatan,agar kami sibuk melakukan amal yang dapat mendekatkan diri kami kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki Keagungan dan Kemuliaan. Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, Nabi yang ummi dan ke atas para keluarga dan sahabatnya.

Semoga kita semua senantiasa dirahmatinya selalu,marilah sama-sama kita memohon kepada ALLAH semoga tahun baru ini, kita jauh dari godaan syaitan, kekasih-kekasihnya dan bala tenteranya.

pemudatg kata: Amin Ya Rabbil Alamin...

No comments:

Post a Comment