Jangan biarkan keris pusaka ini terhunus dengan sendirinya....

Wednesday, December 22, 2010

BN akan jawab – Najib

PUTRAJAYA 21 Dis. – Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan kenyataan pakatan pembangkang sebagai tidak berpaksi kepada realiti kemampuan sebenar apabila mahu melaksanakan Program 100 Hari jika berjaya mengambil alih tampuk pemerintahan negara pada Pilihan Raya Umum Ke-13.
Serentak itu, Perdana Menteri berkata, Barisan Nasional (BN) akan memberikan reaksi yang lebih terperinci sebagai jawapan balas kepada janji manis pakatan pembangkang dalam konvensyen mereka di Pulau Pinang Ahad lalu.

‘‘Kita akan beri reaksi yang lebih jelas sebab apa yang dia nyatakan itu tidak berpaksi kepada realiti kemampuan sebenar,” katanya.
Beliau ditemui pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MOU) antara kerajaan Malaysia dan India bagi Pengurusan dan Pembangunan Lebuh Raya di negara itu, di sini, hari ini.

Najib mengulas hasil konvensyen pakatan pembangkang yang mengemukakan Program 100 Hari mengandungi sembilan perkara termasuk pengurusan negara, ekonomi dan pendidikan yang akan dilaksanakan dalam tempoh 100 hari jika menang pada pilihan raya umum akan datang.

Antaranya mengarahkan Khazanah Nasional dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menyempurnakan pengambilalihan aset lebuh raya oleh kerajaan dengan tujuan menghapuskan tol serta merombak struktur subsidi bagi mengurangkan subsidi kepada swasta dengan memindahkannya bagi menampung perbelanjaan subsidi rakyat.

Selain itu, pembangkang berjanji menaikkan imbuhan guru sebanyak RM500 sebulan dan melupuskan Felda Plantations bagi membuka ladang yang diuruskannya kepada generasi kedua dan ketiga Felda.

pemudatg kata: 100 hari apa ke benda nya? Kat Selangor pun janji tak boleh tunai...ini kan nak ambil alih Putrajaya. Contoh nak turun kan duit cukai taksiran @ cukai pintu kepada 20%, last tak jadi apa pun. Alasan, duit PBT tak mampu nak tampung keseluruhan kos pentadbiran dan sebagainya. Janji tinggal janji. Haprak.. dulu kata parking kereta seluruh selangor tak payah bayar, free, tapi sama gak mcm dulu. Kena gak bayar.

Benda-benda kecik mcm ni pun tak mampu nak buat, apalagi kalau nak bina hospital. Last-last g gak ke Hospital Kerajaan...Jgn kata Hospital, Klinik pun tak mampu nak buat. Haprak...Hah...Ada berani, buat la Klinik 1Selangor....

Lagi melingkup la jawabnya. Duit KWSP adalah hak milik pekerja-pekerja yang mencarum dan tidak boleh dengan sewenangnya di salah guna (wa punya duit pun ada kat situ la wei....). Sekiranya kesemua duit KWSP di arah untuk mengambil alih lebuh raya, semua jadi free, abis tu apa keuntungan yang KWSP dapat nak bayar dividen kepada pencarum-pencarum? Nak pakai free-free bagi pada orang lain?

Bila time dah pencen, satu sen pun tak boleh nak keluar pasal semua duit dah beli Highway? Ha tido la kat tengah Highway tu...Apa la ngok sangat diorang ni?
Tau la org yang guling-guling atas jalan kat Perak dulu suka tido kat tgah jalan, hisss tak sanggup weh...

Tentang FELDA plak, depa semua tu faham tak maksud FELDA? Cuba ditranslate kan ke Bahasa MALAYSIA.

Faham betul2........Kalau nak tau, buka website FELDA.

Yang ini akan disambung ke episod khas FELDA.

No comments:

Post a Comment